16 Ekim 2015 Cuma

Bolivya gezi yazisi

ASUNCION

Paraguay tek kelime ile sıcak bir ülke. Gece indiğimizde bile 32 derece sıcaklık vardı, gündüzleri de sokaklarda sıcaktan insan bulmak zor. Öğle araları 2 saatmiş. Sıcak insanları da etkilemiş herkes uyku modunda. Paraguay elektronik aletlerin ucuzluğuyla ünlü, Brezilya ve Arjantin sınırı olduğu için günlük geliyorlarmış alışveriş için. Sabah Bolivya için biletimizi aldık, Hostelde şehir merkezini sorduk ama kayda değer bir şey yok. Renkli otobüsler çok güzel Paraguay’da. 60-70 sene önceki otobüsler. Biletler 1.5 tl 

Şehir genel olarak ucuz, 6-7 tl ye bile yemek yiyebilirsiniz kenar mahallelerde. Burger kingde yemek yedik ve ekmek bayattı :) bir de Paraguay deyince Real alışveriş mağazasında aldığımız pizzayı, kendi almış gibi pişirip getiren, orada çalışan amcayı unutamıyorum. 
Bolivya’ya tek firma gidiyor bilet 140 tl yol 19 saat sürüyor. Otobüs Santa Cruz’a gidiyor ama  Biz villa montede inip Tarija’ya geçeceğiz. 


VİLLA MONTE
Villa monteye öğlen saat 3 te indik, Paraguay ve Bolivya sınırından geçiş kontroli 2-3 saat sürüyor. Çantaları tek tek elle arıyorlar. Hele Bolivya gümrüğü köy evine benziyor :)
Eğer amacınız Uyuni’ye geçmek ve zaman-para sorununuz yoksa uçakla geçmeyi deneyin. Çünkü muhtemelen hayatınızdaki en kötü otobüs yolculuğu olacak :)

Villa monte ufak bir şehir, akşam 7 ye Tarija biletimizi alıp merkeze gidip yemek yedik pilav,tavuk,makarna,patates dolu tabak ve içecek 3 kişi 20 tl ödüyoruz. Zorunlu değilseniz burada kalmanızı önermem. 

TARİJA
Tarija ya gece 2 gibi gelip hostele yerleştik. Güzel bi şehir, sokaklar düzenli.  central marketi çok farkılıydı, fiyatlar çok hesaplı, minibüsler 75 krs. Paraguay ve burada fast food yemek yediğimiz yerlerde ekmekler bayattı, yerel yemeklere yönelmek gerek. Uyuni’ye direkt otobüs yok, Potosi veya Tupiza’ya geçmeniz gerek. Potosi daha yakın olduğundan oraya geçiyoruz 7 saat yol kişibaşı 21 tl. Gece 3 gibi indik Potosi’ye kişi başı 14 dolara taksiciyle anlaşıp Uyuni’ye geçtik, taksi eski hava soğuktu ama eğlenceli geçti yolculuk :) 
 Bu yemek kişi başı 10 tl idi.

UYUNİ

7 civarı Uyuni’ye geldik, eski ve ufak bir şehir, tur için bir kaç firma gezip 3 günlük tur için 650 bolivyanosa(100 dolar yaklaşık) anlaştık, 1 günden 1 haftaya kadar turlar var. ufak şehir oluğundan firmaları gezip pazarlık yapın tur içerikleri aynı zaten ama 2 veya 3 günlük olanı önerebilirim. Bir kaç parka giriş hariç her şey dahil fiyat bu. 


İlk gün sonunda tuzdan yapılma hostelde kaldık, güzel bir yerdi, ikinci gece ise akşam elektrik bile olmayan bir yerdi ve çok soğuktu. 3 gün boyunca aktif volkandan dünyanın en büyük tuz gölüne, pelikanlarıyla ünlü rengârenk göllerden, fosillere göktaşlarına doğa harikalarına tanık olduk. 3. gün uyandığımda bir yanda dolunay varken diğer yanda güneş doğmuştu. Günlerdir cektiğimiz yola değdi kesinlikle. 3 gün boyunca 2 Hollandalı ve bir El Salvadorlu arkadaşla güzel geçti. Gün içinde hava çok değişiyor, geceleri çok soğuk oluyor. Gündüz ise güneş fark etmeseniz bile yakıyor. Yüksek faktörlü güneş kremini unutmayın. 


Bazı tuvaletlerde sabun hatta tuvalet kâğıdı bile yok. Çantanızı ona göre hazırlarsınız. 
Tur bittiğinde aynı akşam için La paz biletimizi aldık 20.00 da otobüs. Biraz şehri gezip yemek yedik fiyatlar uygun. Şehir dediğim ufak bi kasaba:) Alpaka ve lama tüyünden hediyelikler epey uygun fiyata bulunuyor. Vaktiniz varsa Sucre’ye geçmenizi öneririm.
La paz bileti 35 tl yol 11 saat sürüyor. Otobüste her koltukta battaniye vardı ve çok soğuktu :)

Bu arada otobüsler semi cama - cama diye ayrılıyor. Cama denilen yataklı oluyor, semi cama da bizim otobüslerden konforlu ama eski otobüsler. Zaten bu kadar kötü yollara yeni otobüs dayanmaz. 

LA PAZ

Sabah 7 Gibi inip iyi bir otele yerleştik bu kez. Merkezde 3 kişi için 50 dolar ödüyoruz. La Paz ülkenin iki başkentinden birisi, merkezinde San Diego kilisesini ve 4 müzesiniz gezdik, 4 müze için 4 dolar veriyorsunuz, yine hediyelikler uygun fiyata bulunuyor. Sokaklarda gezmek sokak müzisyenlerini dinlemek bile güzeldi. 
Ertesi sabah 8.30 a Cusco biletimizi alıyoruz

12 saat sürüyor yol bilet 65 tl


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder