16 Ekim 2015 Cuma

Peru Gezi yazisi

CUSCO

Cusco sanki 200 sene önceden kalma bir şehir, eski şehir kısmının tamamı arnavut kaldırımlı, oteller, evler veya belediye binaları bizim eski kervansaray yapılarına benziyor, kaldığımız otele bir okulun içinden geçip ulaşılıyordu :) central marketi ve el işinden yapılma ürünlerin olduğu pazarı gezdik


Cusco ya gelmemizdeki amaç Machi Picchu yu görmek. Cusco’ya 100 km olan buraya gitmenin tek yolu tren. Devlet yol yapmamış, eğer maddi durumunuz iyi ve yürüyüş yapmaktan hoşlanmıyorsanız bu seçeneği kullanın bilet fiyatı 120 dolardan başlıyordu. Veya bizim yaptığımızı yapıp hidro electrica kasabasına kadar gelip burdan 3 saat süren bir yolculukla auguste caliente ye geçebilirsiniz. Auguste caliente'de de bir gece kalıp ertesi gün Machi picchu ya çıkabilirsiniz. Machi Picchu'ya giriş fiyatları ise 140 sol'dan başlıyor(120 tl civarı)
Aşağıda bu rotayı anlattım detaylıca.
Biz Ertesi gün için bir tur şirketiyle 2 gece 3 gün Machu picchu turuna 150 dolara anlaştık. Bu fiyata konaklamalar ve yemek öğünleri ile Machi picchu giriş bileti dahil. Mountain ve Wayne Picchu için ek ücret(5-10 dolar) ödeyip gidebilirsiniz. Bunlar diğer dağlar ama tavsiyem Sun gate denilen yer yeterli olur, o da tepede ve iyi bir manzarası var. İlk gün Santa Maria’ya kadar araçla gelip 2-3 saat bisikletle yol alıyorsunuz ve Santa Teresa’ya ulaşıyorsunuz, akşam  Santa Teresa’da kalıp ertesi gün bir kaç aktiviteden sonra Hidro ya geçiyorsuz, ordan Auguste caliente’ye 3 saate yakın yürüyorsunuz, en son gün ise sabahtan Machu Picchu’ya çıkıp ya geri Hidroya gelip 6 saat süren bir araç yolculuğu ile dönüyor veya Auguste calienteye inip trenle dönüyorsunuz. Biz araçla döndük ama tavsiyem trenle dönmeniz yönünde. Fiyatta 15-20 dolar  gibi bir artış olur.
Özetlersek 2 günlük turu kendiniz 1 günde de yapabilirsiniz.
Custo > Santa Maria ( Yol 5-6 saat )
Santa Maria > Santa Teresa (Yol  1,5 saat)
Santa Teresa > Hidro (yol 45 dakika ) oradan da Auguste Caliente yani Machu Picchu'ya çıkılan şehre 3 saat yürüyerek geliyorsunuz. Ekstra vaktimiz olsa bunu yapacaktık ama ekstra bir günümüz kalmadığından tur aldık, tavsiyem kendiniz yapmanız zaten yolda rastlarsınız birilerine. Hidro’dan Auguste caliente’ye olan yol korkutmasın, orman içinde tren yolunu takip ediyorsunuz. Manzara ve doğa çok güzel. Bu arada yanınıza sinek ilacı alın kesinlikle moscito denilen bir sinek türü açık olan tüm teninizi ısırıyor. Bizim sivri sinekler gibi değil 10 dakikada belki 30 yerinizi ısırıp 5-6 gün kaşıntı ve acıya sebep olurlar.


Ayrıca Santa Teresa’ya yakın bir yerde hot spring denilen bir havuz var, vaktiniz olursa gidin, giriş 5 tl. 
Auguste caliente’den Machi picchu’ya 45 dk yürüme veya 12 dolar verip çıkabilirsiniz, tavsiyem minibüsle çıkmanız çünkü yürüme yolu merdivenle dağa çıkılan yol olduğundan sonra Machi Picchu’yu rahat gezemeyebilirsiniz. İnerken yoldan indik ama yine epey yorucu oldu :) Machi picchu’yu anlatmıyorum çünkü ne kadar anlatsam gördüğünüzde daha da şaşıracaksınız. 600 yıl önce böyle bir yer yapmak, İspanyolların istilasından kralın yolları yıktırarak kurtulması mucizevi şeyler. 



Bu arada İspanyol sömürgesi bölgedeki ülkelerde açıkca belli oluyor, 500 yılda her taraf kilise dolmuş, zaten Brezilya hariç  kıtanın tamamı İspanyolca konuşuyor. 
Ertesi gün Cusco ya gelip gece hostelde kalıyoruz. San Agustin caddesinde Carmen adlı bir pizzacıda yemek yedik, pizzayı önünüzde yapıyor ve çok güzeldi, 3 kişi 50 tl ödedik. Plaza de armas meydanında güzel cafeler var. Havaalanına taksi ile geçiyoruz, 10 tl. Sonraki gün ise Rio'ya geçiyoruz, aktarmalı uçuş 1500 tl. Bu uçuşu önceden alamadığım için para ödeyerek alıyorum :) tatilde en yüksek meblağlı masrafım bu oldu, siz iyi planlama yapıp kart kampanyalarıyla uyguna alabilirsiniz. Bir de Peru’da 3-4 gün atm sorunu yaşadık, yanınızda nakit bulundurun fazladan.

Burada vaktiniz varsa başkent Lima ve Puno şehirlerine geçebilirsiniz.

Bolivya gezi yazisi

ASUNCION

Paraguay tek kelime ile sıcak bir ülke. Gece indiğimizde bile 32 derece sıcaklık vardı, gündüzleri de sokaklarda sıcaktan insan bulmak zor. Öğle araları 2 saatmiş. Sıcak insanları da etkilemiş herkes uyku modunda. Paraguay elektronik aletlerin ucuzluğuyla ünlü, Brezilya ve Arjantin sınırı olduğu için günlük geliyorlarmış alışveriş için. Sabah Bolivya için biletimizi aldık, Hostelde şehir merkezini sorduk ama kayda değer bir şey yok. Renkli otobüsler çok güzel Paraguay’da. 60-70 sene önceki otobüsler. Biletler 1.5 tl 

Şehir genel olarak ucuz, 6-7 tl ye bile yemek yiyebilirsiniz kenar mahallelerde. Burger kingde yemek yedik ve ekmek bayattı :) bir de Paraguay deyince Real alışveriş mağazasında aldığımız pizzayı, kendi almış gibi pişirip getiren, orada çalışan amcayı unutamıyorum. 
Bolivya’ya tek firma gidiyor bilet 140 tl yol 19 saat sürüyor. Otobüs Santa Cruz’a gidiyor ama  Biz villa montede inip Tarija’ya geçeceğiz. 


VİLLA MONTE
Villa monteye öğlen saat 3 te indik, Paraguay ve Bolivya sınırından geçiş kontroli 2-3 saat sürüyor. Çantaları tek tek elle arıyorlar. Hele Bolivya gümrüğü köy evine benziyor :)
Eğer amacınız Uyuni’ye geçmek ve zaman-para sorununuz yoksa uçakla geçmeyi deneyin. Çünkü muhtemelen hayatınızdaki en kötü otobüs yolculuğu olacak :)

Villa monte ufak bir şehir, akşam 7 ye Tarija biletimizi alıp merkeze gidip yemek yedik pilav,tavuk,makarna,patates dolu tabak ve içecek 3 kişi 20 tl ödüyoruz. Zorunlu değilseniz burada kalmanızı önermem. 

TARİJA
Tarija ya gece 2 gibi gelip hostele yerleştik. Güzel bi şehir, sokaklar düzenli.  central marketi çok farkılıydı, fiyatlar çok hesaplı, minibüsler 75 krs. Paraguay ve burada fast food yemek yediğimiz yerlerde ekmekler bayattı, yerel yemeklere yönelmek gerek. Uyuni’ye direkt otobüs yok, Potosi veya Tupiza’ya geçmeniz gerek. Potosi daha yakın olduğundan oraya geçiyoruz 7 saat yol kişibaşı 21 tl. Gece 3 gibi indik Potosi’ye kişi başı 14 dolara taksiciyle anlaşıp Uyuni’ye geçtik, taksi eski hava soğuktu ama eğlenceli geçti yolculuk :) 
 Bu yemek kişi başı 10 tl idi.

UYUNİ

7 civarı Uyuni’ye geldik, eski ve ufak bir şehir, tur için bir kaç firma gezip 3 günlük tur için 650 bolivyanosa(100 dolar yaklaşık) anlaştık, 1 günden 1 haftaya kadar turlar var. ufak şehir oluğundan firmaları gezip pazarlık yapın tur içerikleri aynı zaten ama 2 veya 3 günlük olanı önerebilirim. Bir kaç parka giriş hariç her şey dahil fiyat bu. 


İlk gün sonunda tuzdan yapılma hostelde kaldık, güzel bir yerdi, ikinci gece ise akşam elektrik bile olmayan bir yerdi ve çok soğuktu. 3 gün boyunca aktif volkandan dünyanın en büyük tuz gölüne, pelikanlarıyla ünlü rengârenk göllerden, fosillere göktaşlarına doğa harikalarına tanık olduk. 3. gün uyandığımda bir yanda dolunay varken diğer yanda güneş doğmuştu. Günlerdir cektiğimiz yola değdi kesinlikle. 3 gün boyunca 2 Hollandalı ve bir El Salvadorlu arkadaşla güzel geçti. Gün içinde hava çok değişiyor, geceleri çok soğuk oluyor. Gündüz ise güneş fark etmeseniz bile yakıyor. Yüksek faktörlü güneş kremini unutmayın. 


Bazı tuvaletlerde sabun hatta tuvalet kâğıdı bile yok. Çantanızı ona göre hazırlarsınız. 
Tur bittiğinde aynı akşam için La paz biletimizi aldık 20.00 da otobüs. Biraz şehri gezip yemek yedik fiyatlar uygun. Şehir dediğim ufak bi kasaba:) Alpaka ve lama tüyünden hediyelikler epey uygun fiyata bulunuyor. Vaktiniz varsa Sucre’ye geçmenizi öneririm.
La paz bileti 35 tl yol 11 saat sürüyor. Otobüste her koltukta battaniye vardı ve çok soğuktu :)

Bu arada otobüsler semi cama - cama diye ayrılıyor. Cama denilen yataklı oluyor, semi cama da bizim otobüslerden konforlu ama eski otobüsler. Zaten bu kadar kötü yollara yeni otobüs dayanmaz. 

LA PAZ

Sabah 7 Gibi inip iyi bir otele yerleştik bu kez. Merkezde 3 kişi için 50 dolar ödüyoruz. La Paz ülkenin iki başkentinden birisi, merkezinde San Diego kilisesini ve 4 müzesiniz gezdik, 4 müze için 4 dolar veriyorsunuz, yine hediyelikler uygun fiyata bulunuyor. Sokaklarda gezmek sokak müzisyenlerini dinlemek bile güzeldi. 
Ertesi sabah 8.30 a Cusco biletimizi alıyoruz

12 saat sürüyor yol bilet 65 tl


15 Ekim 2015 Perşembe

Güney Amerika Gezisi


Gezimi Mart ayında Vakıfbank kredi kartlarının seyahat özelliğini bitireceğini duyurduğunda kısa sürede planlayıp, Sao Paulo biletimi 600 puan + 500 tl ile aldım.

Diğer konularda anlatacağım 600 puanın maliyeti 300 tl yi bile bulmuyor.

22 gün süren gezi için yol parası hariç 3000 tl harcadım yaklaşık olarak.

Bu fiyata tüm harcamalarım dahildi. Tatil süresi kısa olduğu için çok ekonomi yapmak istemedim, ama siz bu tutarı daha da aşağı çekebilirsiniz.

500 tl yanına 1500 tl de Peru - Rio bileti için verdim. Bunu önceden planlamış olsam kart kampanyaları ile alabilirdim.

Brezilya - Paraguay - Bolivya - Peru sonra tekrar Brezilya rotasını izledik.

Paraguay'da 1 gece, diğer ülkelerde 1 er hafta kaldık.

Özel sektörde çalıştığım için, kurban bayramıyla birleşirip 22-23 gün yapabildim izni. Ama fırsatı olanlar kesinlikle 5-6 hafta ayırsın bu rota için. Hatta Brezilya'dan Arjantin'e, Bolivya'dan Şili'ye de geçebilirsiniz. Bolivya ve Peru'yu tavsiye ediyorum kesinlikle. en az 10 gün ayırarak gitmenizi tavsiye ederim.

Çantanızı hazırlarken gereksiz olabilecek hiç bir eşya almayın. Bazen saatlerce sırtınızda kalabilecek çantanız. 10 kg ı geçmesin mümkünse, ve bir de normal sırt çantanız olsun. Ayakkabı olarak ben hafif ve rahat olmasın için spor ayakkabımı aldım ama profosyonel dağcı ayakkabılarından alın isterseniz. Yağmur, çamur olabiliyor bazen ve bu ayakkabılar çok kullanışlı olmuyor. Çantanın dışına kaplaması için yağmurluk alın dışına, hem de kirlenmesini önlüyor.





Şu sıraya göre yazılarımı takip edebilirsiniz.

Brezilya gezi yazısı

Brezilya gezi yazisi

Sao Paulo

Sabah  8 civarı havaalanına indim, çantamı beklerken tüm valizler çıktı ama benim çantam gelmemişti, tatil kötü başlıyor diye düşünürken yanda bir görevli arabada çantamla bekliyordu, aktarmalı uçuş olduğundan ayrı geldi sanırım, ertesi gün gelen arkadaşlarım da aynı sorunu yaşadılar.
Havaalanında döviz bozdurma büyük sorun, 3.8 olan kuru 2.7 den bozuyorlar, ülkeden çıkış yapıp parasını dolara çevirmek isteyen birilerini bulun veya ufak miktar bozdurun. Havaalanından havaş benzeri otobüsler var ama fiyatları 50 tl civarı, normal otobüsler 2. Terminalden kalkıyor, metroya kadar gidiyorsunuz bilet 5 tl, metro 3.5 tl, aktarmalar ücretsiz, metro ağı kolay çözülüyor.
Sao Paulo karmaşası ve büyüklüğüyle İstanbul’a benzettiğim bir şehir. Sadece Brezilya değil güney amerikanın en büyük şehri. Şehir ciddi anlamda pahalı, ara sokaklar haricinde su bile 4 tl idi, normal bir yemek 25 tl civarına yenilebiliyor. İlk gün kahvaltı dahil 40 tl ye merkezde bir hostelde kalıyorum. Paulista caddesi iş merkezlerinin olduğu en büyük caddesi, bi kaç saat uyuyup dolaşmaya çıkıyorum. Evsiz insanlar çok sayıda malesef, gördüğünüzde korkmanıza veya telaş etmenize gerek yok zarar vermezler size. Yemekleri bize benziyor, ama aynı tadı bulmak:) pilav yanına patates barbunya et ve salata dolu bir tabak hemen her restoranda var. Bu arada helal kesime dikkat edenler için burger king vs bile helal değilmiş. 
Couchsurfing üzerinden tanıştığım arkadaşlarla görüştüm, cumartesi akşamı olduğu için oldukça kalabalıktı etraf, vila madelana bölgesine gittik, daha sonra da öğrendiğime göre şehrin iyi bölgelerindenmiş, pazar hariç her akşam hareketli ve güzel mekanlar bulabilirsiniz. Yalnız metro durağından 20 dk yürüme mesafesindeydi bahsettiğim yerler. Sorarak yine bulabilirsiniz. Evet yolda birisine sorsanız kimse sizi terslemez :) Portekizce konuşuyorlar, İngilizce bilen oranı az idi. Ama ihtiyacınızı kağıda bile yazsanız işiniz hallolur :)
Brezilyalılar sıcak insanlar, aynı akşam Malili, Finli ve İsviçreli insanlarla da tanıştım. Brezilya Türk okulunda çalışan ve neredeyse benim kadar Türkçe bilen bir arkadaş ile de tanıştım, dünya garip bir yer :) ertesi gün İstanbul’dan 2 arkadaşım bana katılıyor, 3 kişi tek odada bir hostel buluyoruz 140 tl fiyat. 


2. Gün internetten bir arkadaşımın tavsiye ettiği homeycook.com dan yemek organizesi ayarlamıştım,Brezilyalı  bir aşçının evine konuk olup birlikte yemek yapıyorsunuz. Paolo hem de sitenin sahiplerinden, ayrıca general motorsda çalışıyor, tahmin ettiğimden güzel ve eğlenceli geçti.
Hostel veya otellerden gezilecek yerlerin broşürünü alıp gezebilirsiniz, ücretsiz şehir gezisi yapılıyordu ona katıldık. Biz önceki gün bazı yerleri gördüğümüz için Petrucelli binasında gruptan ayrıldık. Se meydanı, tiyatro binası vs görebilir ibarquera parkına gidebilirsiniz. 



Ertesi gün planladığım gibi Rio ya geçmek yerine Foz do Iguaçu ya geçiyoruz. Gezimizin son durağı Peru’dan Rio ya gelip Sao Paulo’dan geri döneceğiz. 
Foz’a otobüs 15 saat sürüyor fiyat 100 tl, otobüsler konforlu ama epey soğuk oluyor.

FOZ

Foz a sabah 10 gibi indik, vaktimiz kısıtlı olduğu için burada kalmamaya karar verdik, çantaları terminalde emanete verip yemek yedik tabak dolusu pilav barbunya salata patates kızartması ve yumurta 15 tl

Foz’da ünlü iguazu şelaleri var, Niagara’dan büyük olduğu söyleniyor, otobüsle terminalden şehre gidip oradan şelalelere geçmek yerine terminalden taksiyle geçiyoruz fiyat 40 tl, şehre inerseniz uyguna gidebilirsiniz,otobüs biletleri 3 er realdi, 2.5 tl civarına geliyor. Şelalelere giriş 40 tl, kesinlikle değiyor bu ücrete. İsterseniz su sporları da var, tekne ile olan yapılabilir. Şelaleler çok güzel, onlarca şelale çok güzel ses ve görüntü oluşturuyor, video ekleyeceğim oradan izlemeniz daha iyi olur, dönüşte otobüsle geliyoruz şehre, Alaaddinin yeri isimli Arap restoranı görünce hemen girip döner dürüm ve içli köfte yiyoruz kişi başı 15 tl



Saat 18.30 da Paraguay’ın başkenti Asuncion’ a doğru yola çıkıyoruz. Yol 7 saat sürüyor fiyat 40 tl

RİO

Önceki gezdiğimiz ülkeler soğuk ve yorucu olduğu için ilk 2 gün dinlenme ve plaj tatili ile geçiyor. 3 kişi 3 gecelik bir daireyi 500 tl ye tuttuk. 2-3 kişi iseniz en mantıklısı böyle oluyor, hostel fiyatları da en az 50 tl civarıydı. Ev Copacabana plajına 2-3 dakika uzaklıktaydı ve hemen hemen gerekli tüm eşyalar vardı. İsteyen arkadaşlara iletebilirim iletişim bilgilerini. 
Copacabana ve ipanema plajında birer gün geçirdik. Dalgalı olduğu için beğenmeyeler var ama biz epey sevdik. İnsanlar sıcakkanlı, etraf seyyar satıcı dolu. Satıcılar herkesle sohbet ediyor ve kimse yadırgamıyor :) güzel bir kızla fotoğrafını eşine çektiren erkek bile gördüm :) bizim ülkede olsa cinayet çıkar heralde.
Plajlarda şezlong 5 şemsiye 10 tl, coco için mutlaka 5 tl :) 


Akşamları yoğunluk genelde lapa bölgesinde oluyor 2 akşam oradaydık güzel yerler var.
Gezilecek yerler için Maracana stadına gittik, giriş 25 tl. Sembol olan Hz. İsa heykeli ise düşük sezonda 20 yüksek sezonda 40 tl, 20 tl gidiş geliş için özel minibüslere 20 tl de girişe verip gidiyoruz. Minibüs yerine raylı sistemle de çıkabilirsiniz ama sıcakta beklemek sıkıcı olabilir, çünkü yarım saatte bir vardı. 

Rio ve Sao Paulo da güvenlik sorunu olduğu malum. Ufak önlemler alarak bunları yaşamayabilirsiniz.
* Değerli takı ve eşyalarınızı kullanmayın, sahile giderken havlu ve harcayacağınız kadar para alın.

*  Akşamları yanınıza fazla para almayın, aksi bir durum olduğunda verin parayı, başka da bir şey yapmazlar zaten

* Akşamları sahile inmeyin. 

Son gün akşam 20.30 a Sao Paulo için biletimizi alıyoruz. Yol 6 saat sürüyor 75 tl.

Gece bir otelde kalıp ertesi sabah dönüyoruz.

Bolivya gezi yazısı için
http://gezifirsatlari.blogspot.com.tr/2015/10/bolivya-gezi-yazisi.html

30 Nisan 2014 Çarşamba

Fas Gezisi

2 arkadaşımla birlikte vizesiz ülkelere bakarken Fas'a gitmeye karar verdik. Yaklaşık 20 gün öncesinden planlayıp 12-19 Nisan arasında gezimizi gerçekleştirdik. Uçak bileti yaklaşık 1400 tl tutuyordu. Thy fiyatı biraz daha fazlaydı, Air Royal Maroc ile gidip geldik. Uçak biletini ücret vermeden kart kampanyaları ile aldığımız için maliyet açısından uygun bir tatil oldu. Bilet ve tatil fırsatları ile ilgili detaylı bir yazı yazacağım.

Kısaca gerekli bilgiler

* Para Birimi: Dirhem
1 Euro : 11 dirhem
1 Dolar : 8 dirhem Hava alanında kur biraz daha düşük, 50 euro bozdurduk ama görevli 400 euro bozdurursam kuru yüksek yapacağını söyledi, kabul etmediğimde anlamadığım bir şekilde ısrar etti :) biraz sesli hayır deyince bıraktı.

* Ulaşım
Taksi fiyatları oldukça uygun, 2 çeşit taksi bulunuyor, kücük ve renkli taksiler "Petit" büyük mercedesler ise Grande oluyor. Petit taksi işinizi görür. Yalnız taksimetre açmazsa pazarlık yapın, en kötü ihtimalle söylediğinin yarısını söyleyin. 6 km lik bir mesafe için 15 dirhem tutmuştu taksimetre.

Tren sistemi oldukça gelişmiş, 1. sınıf biraz daha yüksek ücretli ama farkı vermeye değiyor.
Bu siteden saatleri öğrenebilirsiniz http://www.oncf.ma/Pages/Accueil.aspx

Otobüs sitesi için de burayı kullanabilirsiniz, http://ctm.ma/ son gün agadirden kazablankaya geldik, premimum sefer vardı 220 dirheme, ancak diğer firmalarda 130 a kadar düşüyordu fiyat.

* Satıcılar epey ısrarcı, halk yoksul, ama güvenlikle ilgili sorun olmuyor.

* Yemeklerde sorun yok ama hijyen açısından titizseniz sorun olabilir. Peçete ve ıslak mendil götürün yanınızda :)

* Pazarlık yapın kesinlikle, yarısından daha az bir fiyat söyleyin. Hatta kalsın deyip devam edin, büyük ihtimalle kabul edeceklerdir söylediğiniz fiyatı.




Gezi Yazısı

Saat 22.00 civarı Muhamed 5 hava alanına iniş yaptık. Maalesef pasaport kontrolünde 1 saatten fazla zaman harcadık. Uçakta bilgi kartı vermişlerdi, görevli bunu alıyor. Tren ile şehir merkezine geçtik. Casa voyageur veya Casa Port oluyor şehir merkezi. Gar çıkışı taksiler sizi karşılıyor zaten. Menzil otelde kaldık ama çok temiz olduğunu söyleyemem, 200 dirhemdi fiyat.  
1. 
1.  1. Gün
Sabah 9 gibi kalkıp, Hasan 2 camiine gitmek için yola çıktık. 10 dakika sürdü taksi ile. Giriş 10 Euro. Müslüman olmayanların girebildiği nadir camilerden. Dünyanın en büyük camisi, minaresi 200 metre uzunluğundaymış. Epey ihtişamlı iç mimarisi, minaresi kare şeklinde, biraz kilise görünümü anımsattı bana iç görünümü.
Bu cami belki de Casablanca da görülmesi gereken tek yer. Hemen caminin devamında atlas okyanusuna kıyısı olan kordon boyu ve eski çarşısı da görülebilir belki.
Otele dönüp çantalarımızı alıp 1 gibi Rabat şehrine geçiyoruz. Rabat başkent ve Casablanca’ya göre daha derli toplu ve resmi bir şehir. Akşam fez e geçmemiz gerektiği için. Gar çıkışında bir taksici ile anlaşıp 2 saatlik bir şehir turu için 200 dirheme anlaştık. Kral V. Muhammed’in anıt mezarını,  12. Yydan kalma Udaya’yı gezdik. Büyük surlar içinde kalmış bir şehirdi. Daha sonra eski şehirdeki mavi evlerin bulunduğu şehrin yüksek yerleşim yerine gittik. Evlerin renkleri ve şehre olan manzara güzeldi.
Saat  17.00 gibi fez e geçmek için yola çıktık. 3 saat süren yolun ardından fez e geldik. 3 milyonluk bir şehir. Burada da şehir eski şehir(medina) ve yeni şehir olarak ayrılıyor. Otelimiz eski şehir tarafındaymış, harita olmasına rağmen bulmak epey zor. Taksi eksi şehir girişine kadar gidebiliyor. Daha sonra ise size kalmış, akşam olduğu için bulmamız imkansızdı. Etrafımızı çocuklar sardı, 10-20 dirhem vererek oteli bulmanıza yardım edebilirler. El Bacha otelinde kaldık. Eski tarzda dekore edilmiş, çalışanlar güler yüzlü ve yardımseverdi.
2.       
       2. Gün
Otelin terasında kahvaltı yaptıktan sonra binlerce sokağın iç içe geçtiği, araç olmayan dar sokaklarda kaybolmak için yola çıktık. Büyük bir çarşı gibi olan şehirde her sokakta onlarca küçük dükkanlar mevcut. Protez diş satan dükkan bile gözüme çarptı. Telefonların haritasıyla yol bulmayı çözdüğümüz için akşama kadar sokaklarda dolaştık. Deri atölyelerinde deri yapma sürecini izledik. Koku çok kötü olsa da alışıyorsunuz. Deri ürünlerinin fiyatları çok iyi, ancak temiz olmadığı malum. Kadınlar alıverişte çok vakit harcayabilir. Yerel kıyafetlerden aldık Berberilerin giydiği, 200 dirheme. 2000 e yakın dükkan bulunuyormuş burada. Sokaklarda portakal suyu satanlar, hazır yemekler bulunuyor. Eski bir medresenin işlemeleri çok güzeldi. Ben girdim ama namaz kılmayanlar için belli saatlerde giriş vardı.  Akşam bir restoranda Tajin yedik. Kuru erik ve bademle sunulan et, o kadarda tatmin etmedi. Ama denemekte fayda var, kuskusu da beğenmedik biz. Akşama kadar yürüdüğümüz için yorulduk, cafelerde nane çayı ve kahve içebilirsiniz. Nane çayı güzeldi.  Fez e kesinlikle gelmek gerekir diye düşünüyorum.
Gece 2 de trenle Marrekesh’e geçeceğiz.


3.    3.  Gün

Trende fazla kişi yoktu, 1. Sınıf koltuklarıda rahat olduğundan yol boyu uyuduk diyebilirim. 11 gibi şehre gelip otele yerleştik. Riad Villa Mouassine otelin adı, yine eski şehirde. Ama El Fna meydanına yakın. Günlüğü 15 euroydu.
Burada ilk gün meydana giderek başladık. Gündüzleri meydan biraz daha sakin, yılan oynatanlar, maymunla fotoğraf çektirenler, kına ile dövme yapanlar var. Ve hemen her yerde portakal suyu satıcıları var. Yılanlara bakayım diye yaklaşınca bi anda boynunuza yılanı atabilirler J Böyle oldu bize, fotoğraf çektirip bahşiş veriyorsunuz. Biraz korkudan 100 dirhem verdik ama 20 de yetiyormuş sonra fark ettik J
Yol yorgunluğu ve sıcak da bastırınca otele dönüp 1-2 saat uyuduk. Akşam çıktığımızda meydan daha güzeldi. Müzik çalıp eğlenen yerel halk, açıkta yemek yapıp satanlar. Akşam yemeğini burada yedik. Fena sayılmazdı. Daha sonra meydanı gören bi cafeye çıktık. Manzara gerçekten çok güzeldi.
4
       4. Gün
Ertesi gün 1 saatlik deve turuna gittik, Bahia ve Badi sarayına, Kutubiye camisine, Şehrin geçmişten bugüne fotoğraflarının olduğu müzeye gittik. Akşam üstü okyanus kıyısındaki Agadir şehrine geçtik. Tatil yörelerine benzeyen modern bir şehir. Açıkçası gitmeye gerek yok gibi, deniz tatili yapmak için ülkemiz çok daha iyi. Ama günü birlik görülebilir. Akşam çıkıp bu kez McDonalds da yemek yiyip, sahilde biraz gezip, cafelerde oturduk.
5
        5. Gün
Son günümüz burada, Cuma günü olduğu için Cuma namazına gittik, cami buraya göre farklıydı. Namaza kadar çoğunluk birlikte okuma yapıyordu. Daha sonra öğle yemeği için bir yere gittik, şansa Iraklıymış ve Türk olduğumuzu anladı. Türkiye’den direkt gelen ilk kez rastladığını söyledi. Akşam’a kadar sahilde zaman geçirip 12 de Casablancaya dönüş yaptık. Sabah 10 uçağı ile dönüş yaptık.
Daha detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.